"VOOR DE STAD EN DE WERELD. DE GEDICHTEN TOT DUSVER" VERSCHENEN

EEN BUNDELING VAN TIEN JAAR VERSWERK

Wijziging van uitzenduur


Doodstil wordt het, maar wees gerust,
genoegzaam voorzien wij in ademnood.


Ons streven blijft maatschappelijk: nergens nood
aan brillen waar de inkt verdampt.


Het vege lijf draagt onze grootste zorg.
Het slot van de amputatieshow


volgt om twintig over, iets later
dan gewoonlijk met die brand in dat warenhuis


en een massale sterfte van clowns
door wodka in Kazachstan – toevallig


in de armen van een man ter plaatse.


Ook werd een vijfling zonder navel gebaard,
mogelijk door straling ergens.


China schaft de lucht af en in Kiev
verdrinkt bij het legen van haar visbokaal


een kind in twee vingers water.


Dan een streep muziek en reclame
voor strakkere tepels. Demp zelf uw oren


mocht het vacuüm te snerpend
in uw vliezen zwijgen.


Blauw blijven wel de nacht en de kachels


meldt de weerman, en het blikkerend
messenspel onder de torens, de ivoren


torens van de lach van de laatste minister.

Erwin Mortier
(Uit Voor de Stad en de Wereld. De gedichten tot dusver, Uitgeverij De Bezige Bij 2009, 192 pagina's)

Bij De Bezige Bij, Mortiers vaste uitgeefhuis in de Nederlanden, verschijnt vandaag Voor de Stad en de Wereld. De gedichten tot dusver, dat de poëtische arbeid van Erwin Mortier van de afgelopen tien jaar bijeenbrengt. Daarin vallen Mortiers debuutbundel Vergeten Licht (goed voor de Buddingh'prijs 2001), en de bundels Uit één vinger valt men niet en Voor de Stad en de Wereld te (her)lezen. Daarnaast werd ook niet eerder in boekvorm gepubliceerde werk opgenomen: Terug naar Jeruzalem, de theatermonoloog in verzen die Mortier zowel in het Engels als het Nederlands schreef op uitnodiging van Muziektheater Walpurgis, voor de enscenering van de Combattimento di Tancredi e Clorinda van Claudio Monteverdi, naar de roman in verzen Jeruzalem bevrijd van Torquato Tasso, en Barbe Bleue. Negen variaties op Maeterlinck, gecrëerd voor de Opéra National te Parijs, ter gelegenheid van de opvoering van Ariane et Barbe-Bleue van Paul Dukas, naar een tekst van Gentenaar Maeterlinck.

De publicatie van de verzamelbundel lijkt voor Mortier alvast geen aanleiding om op zijn lauweren te rusten. Het komende nummer van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn bevat alweer een aantal nieuwe gedichten. Overigens viert de schrijver in 2009 ook de tiende verjaardag van zijn debuutroman Marcel. Ter gelegenheid daarvan voorziet zijn uitgever in een speciale feesteditie, in de reeks Kleine Gebonden Boekjes - tegelijk de elfde reguliere druk van deze roman, die op 25 februari 1999 boven de doopfont werd gehouden. En in maart verschijnt dan weer De Mooiste Kleren, een bloemlezing die Mortier verzorgde op uitnodiging van zijn uitgever,  voor de eerste herdenking van de sterfdag van de diepbetreurde Hugo Claus op 19 maart 2008.

Ongetwijfeld om van dit alles te bekomen staat Mortier de komende maand ook nog eens op de theaterplanken in Noord en Zuid. Hij is uitgenodigd voor de jaarlijkse literaire toernee Saint Amour van Kunstencentrum Behoud de Begeerte, dat ook al iets te vieren heeft. Het huis, dat schrijvers en dichters een podium biedt, viert dit jaar zijn zilveren jubileum. De toernee loopt tot eind februari. Daarna zegt Mortier wat vakantie te zullen houden: 'Misschien een dag of twee.'