Bio

Erwin Mortier (1965) werd geboren in Nevele bij Gent en debuteerde in 1999 met de roman Marcel (1999), onder meer bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van Der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor voor het beste debuut. In 2000 verscheen zijn tweede roman, Mijn tweede huid, genomineerd voor onder andere de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. De dichtbundel Vergeten licht (2001) ontving de C. Buddingh’-prijs. In 2002 volgde de derde roman Sluitertijd, genomineerd voor de AKO-literatuurprijs, en de essaybundel Pleidooi voor de zonde. Zijn werk verschijnt in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje, Polen, Italie, Turkije, Tsjechië en Bulgarije.

In 2004 maakte Erwin Mortier de overstap naar uitgeverij De Bezige Bij. Dat najaar verscheen zijn novelle Alle dagen samen. In deze novelle beschrijft hij zeven dagen in het leven van een jongen van vijf, wiens overgrootvader stervende is.

Op 7 oktober 2005 verscheen Uit één vinger valt men niet, gedichten met foto’s van Lieve Blancquaert. De foto’s in deze bundel werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders of ‘freremineuren’ te Gent. Lieve Blancquaert maakte de foto's vlak nadat de laatste paters in 2004 het klooster verlieten.

In 2007 publiceerde Mortier Avonden op het Landgoed. Op reis met Gerard Reve, een reisverslag én een indringend portret van de oudere schrijver Gerard Reve, wiens oeuvre tot één der belangrijkste in de naoorloge Nederlandse Letteren wordt gerekend.

Een jaar later zag van Mortiers hand Godenslaap het licht, dat alom als een belangwekkende roman werd ontvangen. De roman werd bekroond met de Ako Literatuurprijs 2009.

Met Voor de stad en de wereld, de gedichten tot dusver, dat begin 2009 verscheen; blikt de schrijver terug op tien jaar arbeid als dichter en prozaïst, reden waarom ook zijn debuutroman Marcel in dat jaar zijn feestelijke elfde druk beleefde.

In 2011 publiceerde Mortier Gestameld Liedboek. Moedergetijden, een even schrijnend als teder relaas over de ziekte van zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt. Verder liet hij sinds het verschijnen van Godenslaap ook een aantal vertalingen van oorlogsdagboeken van Britse frontverpleegster het licht zien, en in 2013 verschijnt onder andere zijn vertaling van Between the Acts, de laatste roman van Virgina Woolf, die niet eerder naar het Nederlands werd vertaald.