Prix du Meilleur Livre Etranger voor 'Gestameld Liedboek'

uitreiking op 28 november 2013 in Parijs

De prestigieuze "Prix du meilleur livre étranger" (Prijs voor het Beste Buitenlandse Boek) in Frankrijk is in de categorie essay toegekend aan Erwin Mortier voor zijn boek 'Psaumes balbutiés. Livre des heures de ma mère' ('Gestameld Liedboek. Moedergetijden'). Het boek uit 2011 is het relaas van de achteruitgang van zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt. In de categorie roman ging de 'Prix du meilleur livre étranger' naar de Britse schrijver Alan Hollinghurst voor 'L'Enfant de l'étranger' ('The Stranger's Child').

Erwin Mortier vernam het nieuws van de onderscheiding voor 'Gestameld Liedboek' woensdagavond, kort voor het officieel bekend werd gemaakt. De schrijver zei blij te zijn met deze lauwerkrans, die sinds de stichting van de prijs in 1948 aan werk van onder meer Canetti, Roth, Nadas, Marquez, Grass en vele anderen werd toegekend. Mortier is ook zeer blij met de bekroning voor 'The Stranger's Child' van Alan Hollinghurst, met wie hij hartelijke contacten onderhoudt.

De prijs wordt uitgereikt in Parijs op 28 november, toevallig de verjaardag van Mortier, wiens blijdschap, zegt hij, van een melancholieke rand is voorzien, gezien het onderwerp van 'Gestameld Liedboek.' Maar misschien, besluit hij, is dat soort blijdschap wel de beste. Hij roemt ook de kwaliteiten van Marie Hooghe - Stassen, die 'Gestameld Liedboek' net als Mortiers andere proza naar het Frans vertaalde en voor haar vertaling van zijn roman 'Godenslaap' onlangs nog door de Koninklijke Academie voor Kunsten en Wetenschappen van België werd onderscheiden.