SLUITERTIJD OP LONGLIST FOREIGN FICTION PRIZE

EEN PRIJS VOOR AUTEURS EN HUN VERTALERS

Het Britse dagblad "The Independent" heeft de longlist bekendgemaakt van "The Independent Foreign Fiction Prize" voor naar het Engels vertaald buitenlands proza.
Erwin Mortiers derde roman, "Sluitertijd" (Shutterspeed), mag zich één van de zeventien uitverkorenen noemen die op de longlist prijken, samen met Paul Verhaeghens "Omega Minor".

In zijn aankondiging van de longlist spaart jurylid Boyd Tonkin niet bepaald de roede voor de boekenwereld in zijn eigen land. Vooral 'het gebrek aan kennis, moed en wilskracht dat de komst van prachtboeken van buiten de Anglosfeer vertraagt of soms tegenhoudt', moet het ontgelden. 'Dit aloude onvermogen van de markt om de beste fictie uit de hele wereld binnen een redelijke termijn op onze boekenplanken te zetten, rechtvaardigt de uitgave van relatief kleine sommen overheidsgeld om de komst van zulke boeken te versnellen. Zonder die hulp zou de Britse literaire wereld pas echt beginnen lijken op wat vele overzeese auteurs en critici hem nu al noemen: de globale dorpsidioot, grofgebekt en zwakzinnig, die zijn eigen middelmatige huisvlijt (het dient gezegd met veel succes) aan de rest van de planeet opdringt terwijl hij stokdoof blijft voor wat andere tongen ons mogelijk te vertellen hebben.'

De longlist van zeventien titels, gekozen uit een totaal van honderd, noemt de jury (Kate Griffin, van Arts Council England, schrijver en hoogleraar Abdulrazak, literair redactrice bij Le Monde Florence Noiville, en criticus Boyd Tonkin), een schatkamer die zich niet gemakkelijk tot een shortlist van zes genomineerden zal laten herleiden. En hij nodigt de lezer uit om alvast enkele van deze 'horizon verbredende verhalen uit andere werelden en andere geesten' te verkennen.

Schrijfster Antonia Byatt noemt in "The Guardian" de longlist een fantastische demonstratie van de rijke verscheidenheid en kwaliteit van vertaalde fictie die vandaag in Engeland verschijnt: 'Het is geweldig zoveel talen uit de gehele wereld vertegenwoordigd te zien: een feest voor de lezers en een behoorlijk uitdaging voor de jury om tot een besluit te komen.'

Onder de genomineerden onder andere Ismail Kadare, Marlene van Niekerk, Enrique Vila-Matas, Sayed Kashua en Alaa Al-Aswany.

Mortier laat weten nuchter blij te zijn met het nieuws, ook voor zijn vakbroer en landgenoot Paul Verhaeghen, die zich met "Omega Minor" eveneens bij de genomineerden bevindt.

Links
De bekendmaking van de longlist, op de site van The Independent
Meer bij The Guardian
Shutterspeed, recensie in The Financial Times