"AFSCHEID VAN CONGO VERSCHENEN"

HET VERSLAG VAN JEF GEERAERTS' TERUGKEER NAAR ONZE OUDE KOLONIE

Bij De Bezige Bij, Mortiers vaste uitgeefhuis, is Afscheid van Congo. Met Jef Geeraerts terug naar de evenaar verschenen. Het reisdagboek verslaat de elf dagen, tussen 14 en 25 januari, toen Erwin Mortier samen met Terzake-cultuurredacteur Lieven Vandenhaute met de oudere schrijver terugkeerden naar het gebied waar hij vijftig jaar geleden als koloniaal beambte werkte.


Aanleiding voor de reis was natuurlijk de herdenking van de Congolese onafhankelijkheid, op 30 juni 1960. De vierdelige reportagereeks die Vandenhaute voor Terzake maakte (hier on line in zijn geheel te bekijken), deed hier en daar stof opwaaien. België schoot in zijn gebruikelijke ‘Congokramp.’ Geeraerts was en bleef volgens sommigen een paternaliserende, blank, zo niet een racist en een sexist. Het vaderland deed heel even dunnetjes de tumultueuze ontvangst na van Geeraerts’ Afrikaromans uit de jaren zestig, in het bijzonder de eerste romans uit de roemruchet Gangreencyclus.


In het kielzog van de reportageploeg reisde ook Erwin Mortier met Geeraerts mee, met de ondersteuning van de krant De Morgen, die uittreksels uit het Afscheid van Congo publiceerde.


Afrikanews noemt het volledige dagboek intussen ‘een meesterlijk verslag’, ‘Confronterend en humoristisch geschreven’.


De Culturele jongerensite CJP heeft het over ‘een erg toegankelijk en beklijvend verslag, dat ons op geen enkel moment verveelt. De beschrijvingen zijn heel visueel, wat voor een spontane verfilming in ons hoofd zorgt. Zelfs voor wie de begeleidende documentairereeks niet heeft gezien, is dit boek een aanrader.’


In de Tros radio nieuwsshow vindt critica Ingrid Hoogervorst Afscheid van Congo het relaas van ‘een geweldig observator. Hij laat zien zonder te oordelen.’ ‘Het is heel erg mooi gedaan. Petje af.’


Zie ook de uitzending van NOVA over 50 jaar Congo, een reportage van Tonko Dop.