'GODENSLAAP' NU OOK OP TOPLIJST (shortlist) AKO-LITERATUURPRIJS

Erwin Mortier: 'I'm happy, aber gel

Godenslaap, de jongste roman van Erwin Mortier, komt met vijf andere titels voor op de toplijst, de shortlist met andere woorden, van de Ako-literatuurprijs 2009. Dat maakte juryvoorzitter Guy Verhofstadt vorige vrijdag bekend in het actualiteitenmagazine Nova. Mortier is de enige Belgische auteur op de lijst.
De anderen zijn:


Joris van Casteren - Lelystad
Autobiografisch relaas over het leven in de nieuwbouwstad Lelystad, vanaf 1976, toen de auteur met zijn ouders daarheen verhuisde, tot de huidige tijd.


Joke van Leeuwen - Alles nieuw
In alternerende hoofdstukken komen een bejaarde vrouw en haar artistieke jonge onderhuurster aan het woord. Hun communicatie blijkt vooral te berusten op misverstanden. De tekst wordt afgewisseld met tekeningen, gephotoshopte afbeeldingen, getypte brieven en typografische woordbeelden.


Carolina Trujillo - De terugkeer van Lupe García
De naar Nederland gevluchte dochter van slachtoffers van het militaire bewind in Uruguay in de jaren zeventig van de vorige eeuw, zint op wraak.


Christiaan Weijts - Via Cappello 23
‘Doorleefd, opwindend, en akelig eigentijds: een noodzakelijk boek,’ schreef de jury van de Gouden Uil die de roman ook nomineerde. Het boek bestaat uit twee parallelle verhalen. In het ene doet een Nederlandse journalist verslag van een staking van gondeliers in Venetië, in het andere komt een Leidse universitair docent in de problemen door het openbaar worden van seksfilmpjes van een van zijn studentes.


Tommy Wieringa - Caesarion
Ludwig Unger, koosnaam Caesarion (kleine Caesar), de verteller in deze roman, is net als de zoon van Caesar en Cleopatra een kind van twee beroemdheden, in zijn geval een pornoactrice en een beeldend kunstenaar die naam heeft gemaakt met uitzinnige projecten. Als barpianist vertelt hij over zijn avontuurlijke leven aan een vrouwelijke makelaar.


'De literatuur mag dan al geen wedstrijd zijn, laat staan een tussen België en Nederland, maar het wordt dus wel spannend in onze letteren,' meent het weekblad Knack. Volgens de boekensite De Papieren Man oogt de selectie dan weer 'eigenzinnig'.


Erwin Mortier zelf zegt blij te zijn met de nominatie maar wil verder het hoofd koel houden: "Dit is de intussen zestiende nominatie voor een boek van mijn hand sinds mijn debuutroman Marcel in 1999 verscheen. Ik ben intussen al te zeer een veteraan om nog veel illusies te koesteren. Ik ben erg blij dat mijn dierbare jongste pennenvrucht op de shortlist mag prijken, maar nu begint de grote loterij - of de slachting, het is maar hoe je het bekijkt. Als je in die afgelopen tien jaar wel eens hoort welke koehandel eraan te pas is gekomen om voor dit soort prijzen tot een compromiskandidaat te komen, en je vergelijkt dat met de ronkende bewoordingen van het juryrapport, dan ga je de boel behoorlijk relativeren. Ik moet vaak vaak denken aan de verwondering van een bevriende uitgever toen hij mij ineens op de Frankfurter Buchmesse zag. ‘Ik neem nooit schrijvers mee naar Frankfurt’, zei hij. ‘Je geeft een rund toch ook geen rondleiding in het slachthuis?’ Dus om kort te gaan en het met een Jiddische wijsheid uit Brooklyn samen te vatten: 'I'm happy, aber gelüklich bin ich nicht.' Ik ben gelukkig dat mijn roman zoveel lezers vindt. Dat is het enige wat van tel is."