'GODENSLAAP' GENOMINEERD VOOR AKO-LITERATUURPRIJS

NOG VIJF ANDERE VLAAMSE TITELS OP LONGLIST (TIPLIJST)

Op maandag 7 september heeft Winnie Sorgdrager - voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie - de Tiplijst van 25 boeken voor de AKO Literatuurprijs 2009 bekend gemaakt. Deze 25 boeken zijn door de jury van de AKO Literatuurprijs 2009 geselecteerd uit de ruim 390 Nederlandstalige boeken die door uitgevers voor deze prijs zijn ingezonden.

Naast Mortiers roman  Godenslaap zijn nog vijf andere titels van Vlaamse auteurs geselecteerd:
Geert Buelens, met Europa! Europa!, Bart Moeyaert met Graz, Joris Note met Tegen het einde, Dimitri Verhulst met Godverdomse dagen op een godverdomse bol, en Erik Vlaminck met Suikerspin.

Weekblad Knack noemt de vergelijking met andere prijzen interessant. "Mortier en Verhulst raakten enigszins verbazingwekkend niet eens op de longlist van de Gouden Uil. Terwijl 'Lange dagen' van Pia de Jong en 'De heining' van Jan Van Loy daar de shortlist haalden, maar voor de Ako nu van geen tel blijken. Omgekeerd haalde Arnon Grunberg als enige al elke tiplijst met 'Onze oom'. Een eer die wellicht ook Christiaan Weijts te beurt was gevallen, indien men niet had nagelaten om zijn alom gewaardeerde 'Via Capello 23' in te sturen (of op te vragen) voor de Libris-literatuurprijs. Dat doet P.F. Thomése dan beter. Hij verzilverde eerder al een nominatie voor de Gouden Uil met 'Nergensman'. En is ook nu weer van de partij, maar al met een ander boek: 'J. Kessels: The Novel'"

De Toplijst (de shortlist) van de prijs wordt op 2 oktober in de uitzending van het actualiteitenmagazine Nova bekendgemaakt.